Inkluzivni pokret

Dizajn za sve

Uhvati trenutak

Od 2-10. marta ove godine Inkluzivni pokret je sa svojih 5 predstavnika učestvovao u omladinskoj razmeni “Uhvati trenutak” (Catch the moment) u prelepom makedonskom nacionalnom parku Mavrovo.

Glavna tema omladinske razmene je bila fotografija kao medij za prenošenje simboličkih poruka, u ovom konkretnom slučaju promocije volonterizma i volonterskog rada. Mladi iz 9 evropskih zemalja su zajedno beležili za njih značajne momente tokom aktivnosti na razmeni i boravka u Ohridu i ski centru Mavrovo. Najzanimljivije fotografije po mišljenju učesnika odabrane su za Volonterski kalendar, u kome su obeleženi najznačajniji datumi svetske i evropske građanske i volonterske baštine, kao i motivacionim rečenicama koje su sami učesnici odabrali.

Teme o kojima smo imali priliku da slušamo su etika u novinarstvu, osnovne veštine debatovanja koje je vodila naša predstavnica Tatjana Janković, timski rad i motivacija itd.
Značajan deo omladinskih razmena se odnosi na upoznavanje drugih kultura, tako da smo kroz nacionalne večeri imali priliku da prezentujemo prirodne lepote, hranu i vedar duh koji smatramo da odlikuje Srbiju ali i da naučimo šta to odlikuje druge zemlje koje su učestvovale.

Bez predrasuda i otvorenog srca, učili smo zajedno, jedni od drugih, družili se i sklopili nova prijateljstva koja će svakako uticati na naš dalji lični razvoj,što je i cilj ovih programa.