Inkluzivni pokret

Dizajn za sve

Korak po korak

untitled

Inkluzivni pokret je pokrenuo novi projekat Korak po korak.

Projekat „Korak po korak“, ima za cilj da podstakne mlade da se aktivno uključe u rešavanje problema nedostatka kulturnih sadržaja i omogući kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz volonterizam i kulturni aktivizam. Tokom projekta kreiran je edukativni program koji se sastoji od poseta muzeja, spomenika kulture, obilaska delova grada, ulica i ustanova koje su uticale na kreiranje kulturnog ambijenta Beograda. Kroz razgovor sa kustosima, profesorima i radnicima kulture mladi će moći da ustanove koliko zapravo znaju o kulturnij baštini i dobiju mnoge informacije koje su za njih bile nepoznate, a koje su jako bitne za stvaranje kulturno osvešćenog čoveka. Mladi iz Beograda će naučiti kako kritički da razmišljaju o prostoru koji ih okružuje i razviju pozitivan odnos sa kulturnom baštinom. Edukativna tura Korak po korak realizovana je 16. marta 2016. godine i na njoj je učestvovalo 20 mladih iz Beograda. Ovo je druga edukativna tura koju održava Inkluzivni pokret i obuvatila je posetu Konaka kneginje Ljubice, Muzej Narodnog pozorišta, Prirodnjački muzej, Paviljon Cvjete Zuzorić i Galeriju ULUS. Projekat je podržan od strane ministarstva omladine i sporta kroz volonterske akcije Mladi su zakon.

 

 

Korak po korak- prva edukativna tura

Kroz moderan pristup muzejima, inovacijama i praćenje svetskih trendova u oblasti kulture predstavili smo mladim ljudima specifično kuturno nasleđe Beograda i Srbije.

U cilju što boljeg razumevanja kulture i istorije Srbije, projektom je obuhvatićen period od  19. veka, doba stvaranja moderne Srpske države, do savremene države, danas. Na taj način mladi su mogli ne samo da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije već i sa potpuno zapostavljenim istorijskim aspektima koji su upravo i doveli do stvaranje moderne Srbije.

Ovim projektom kreiran je program koji se sastoji od poseta esencijalnih tačaka  koje su uticale na kreiranje kulture kakvu danas poznajemo na teritoriji Srbije. Kroz razgovor sa kustosima, profesorima i radnicima kulture mladi su mogli daustanove koliko zapravo znaju o srpskoj kulturi i umetnosti i dobiju mnoge informacije koje su  za njih bile nepoznate. Mladi su mogli da nauče kako kritički da razmišljaju o prostoru koji ih okružuje, kroz koji svakodnevno prolaze, a na njega ne obraćaju pažnju  i razviju pozitivan odnos sa kulturnim nasleđem.

Edukativna tura Korak po korak obuhvata posetu dva  muzeja, (Konak kneginje Ljubice i Muzej Narodne banke Srbije), zatim Beogradsku tvrđavu (Pobednik), Trg republike ( spomenik knez Mihailu), Terazijsku česmu (hotel Moskva), trg Nikole Pašića, Skupštinu i Stari dvor.

Pored spomenika kulture posetili smo i dve sakralne građevine Sabornu crkvu i crkvu Svetog Marka.

Program ture: Konak kneginje Ljubice, prva Beogradska rezidencija tadašnjeg vladara Srbije Miloša Obrenovića, je polazna tačka naše ture. U Konaku uz predstavu  „Na Kafi  kod kneginje Ljubice“ čuli smo autentičnu priču prve vladarke obnovljene Srpske države. Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, učesnici su na upečatljiv način upoznali prvu vladarku obnovljene Srbije, čuli činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića i detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice. Nakon predstave uz priču kustosa upoznali smo se sa enterijerima Beogradskih domova 19. veka i kroz nameštaj i predmete umetnosti uvideli koje kulture utiču na Srbiju u tom periodu. Nakon obilaska Konaka kneginje Ljubice posetili smo Sabornu crkvu, prvu crkvu na kojoj su zvona zvonila nakon više vekovnog turskog vladanja gde se upoznajemo sa stilom kasnog baroka i klasicizma, odnosno njihovom simbiozom elemenata i njegovim uticajem na razvoj kulture u Srbiji u 19.veku. Ispred Saborne crkve kod grobova Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića nastavljamo sa pričom o 19.veku i prosvećivanjem koje su oni započeli. Zatim nastavljamo ulicom kralja Petra gde ulazimo u Narodnu banku i upoznajemo se sa svim novcem ikada korišćenim na teritoriji Beograda. Kroz priču kustosa muzeja o novcu u Beogradu videćemo koliko Beograd opravdava ime „Večitog grada“ i kako je trgovina oblikovala razvoj zemlje. Sledi izlazak u Knez Mihajlovu ulicu  kojom idemo do Kalemegdanske tvrđave, gde ćemo posetiti  jednog od simbola Beograda Pobednika.

Pauza za ručak.

Posle pauze za ručak nastavili smo turu na Trgu Republike i spomeniku kneza Mihaila gde nastavljamo priču o oslobađanju Srbije od Turskog uticaja u 19.veku. Odlazimo do Moskve gde se nastavlja sa pričom iz istorije, ovaj put Karađorđevićima i kraljem Petrom. Nastavljamo ka trgu Nikole Pašića gde će se uz priču naratora učesnici upoznati sa počecima parlamentarnog života u Srbiji, formiranjem prvih stranaka i funkcionisanjem parlamenta u tom periodu. Nastavljamo do  Skupštine i Starog dvora i upoznajemo se sa političkim prostorom Srbije danas. Turu nastavljamo ka Crkvi Svetog Marka gde zaokružujemo našu turu.

Kroz ovaj projekat napravljen je jedinstven spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je omogućio učesnicima da sagledaju svoje kulturno nasleđe,  različite uticaje koji su formirali bogastvo i šarolikost naše kulture i umetnosti, istoriju, arhitekturu i ono što oplemenjuje i čini svaku sredinu boljom – ljude koji u njima žive.

Ovim projektom, 20 mladih ljudi od 18 do 30 godina, steklo je znanje o istorijskom razvoju Beograda i kulturnom nasleđu grada, a tokom rada na projektu izrađen je i video materijal (film)  koji obuhvata realizaciju projekta, dinamiku rada na projektu, komentare učesnika, njihova zapažanja, izjave kustosa, profesora i organizatora. Video o realizaciji projekta možete videti na ovom linku. Projekat je realizovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.