Inkluzivni pokret

Dizajn za sve

Fostering Gender Equality through Youth Empowerment and Gender Mainstream in Youth Work – FEMPOWER.

23618898_1598072436921411_148243306_n

Who?

Youth workers from the United Kingdom, the EU (Bulgaria, Denmark, Estonia, Hungary, Italy, Poland, Portugal, Romania and Spain) and Neighboring Partner Countries (Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Serbia and Ukraine).

Where?

Yerevan, Armenia (July 22-30) and London, United Kingdom (September 11-16).

Why?

Fostering Gender Equality through Youth Empowerment and Gender Mainstream in Youth Work – FEMPOWER.

Journey for participants from Serbia started in Belgrade. After one hour of flight, we landed at the Ataturk airport in Istanbul, Turkey. Then, after short waiting to hop on our second plane, we landed in Tbilisi, Georgia.


First impression was – how is possible that nobody told us that this city is so freaking beautiful? Media and touristic agencies are never saying Come to Georgia, beautiful country! I am a little bit ashamed, but I even didn’t know where it is on the map before this trip. However, I was under impression after seeing their Alphabet – I dare you to pronounce anything! You failed? I’m not surprised!

I would rather want to skip the part where I am in minivan with other participants on our way from Tbilisi to Yerevan – so, I will skip it! After seven hours of suffering (no air conditioning, crazy drivers etc.) we finally came to hotel and met the organizers. I just wanted to crush into bed after dinner, so I did it.

The training course started from tomorrow and I was really glad because during the whole time we were discussing about some serious issues. On the first day we were mainly focused on get to know activities, which helped us to build positive group dynamics, teamwork and community. Ice Breaker activity, which was connected to the celebration of Vardavar festival showed us that Armenians have one day in year where is allowed to pour the stranger with water! Yes, we were completely wet after coming back from the town. It was awesome and weird at the same time after that experience.

In the following days, knowledge of all participants has improved just as the understanding on various concepts related to gender issues, analyze traditions, roles and perceptions of gender in different countries and societies.

As you can see on picture above, we discussed about very serious topics – from abortion to prostitution.

What about the position of women in media? Is that world cruel or kind? Hot slim body is “a must” and that fact can cause a lot of damage in their perception.

Intercultural nights are inevitable part of this kind of events. Lots of food and drinks from all over the Europe – sound delicious, right? In the picture below you can see what snack Serbia prepared. Attention – you can quickly get hungry!

#FemLibary was the most touching part of this event. We had an opportunity to listen 10 stories from refugees, lesbians, transsexual etc. We got the insight in the their lives – how they accepted themselves, how their families reacted after they said and how they feel in their skin right now.

Inkluzivni pokret  was a partner on this project, so we had the change to collaborate with other organizations from all countries.

And for the end, this is me talking about gender inequality and also about biggest problems in Serbia. All participants also shared the stories from their counties and later we discussed about possible solutions.

Organizers did excellent job by taking us to visit Garni Temple which was 2 millenniums old and the Sevan Lake, the 2nd highest lake in the whole world!

You can watch documentary about amazing project in Armenia here.

After this amazing experience, I couldn’t just be selfish and save everything for myself – I had to share this with you!

What are your experiences with Erasmus+ projects? How many countries have you visited so far?

P.S. This is not the end of the journey! Be patient and wait for the 2nd part from London

Written by Marija Tomić

FUTURE IS NOW 18. November 2017

23435391_1592675684127753_1630566595_n

Trenutak koji smo svi jedva čekali, PRIJAVE za 2. po redu konferenciju “Future is Now” su zvanično OTVORENE! 🎉 📣 📣 🤗
26 poslovnih lidera će govoriti o trendovima u novim tehnologijama, inovacijama i budućnosti biznisa. Neke od tema o kojima ćemo razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji su:

✓ Veštine uspešnog preduzetnika – Put do uspeha u Srbiji;
✓ Četvrta tehnološka revolucija. Kako IT menja naše živote iz dana u dan?;
✓ Marketing i korporativne komunikacije u dobu digitalne revolucije;
✓ Korporativna kultura u uspešnim kompanijama i primeri savremenog talent menadžmenta. 🔝 🔝 🔝

Zakorači u budućnost, prijavi se na: http://www.futureisnow.rs/prijava/.

Strengthening youth capacity for Conflict Management and Peace-Building

fb banner (1)

Inkluzivni pokret učestvuje kao parnter na projektu Strengthening youth capacity for Conflict Management and Peace-Building.

Cilj projekta je podizanje svesti omladinskih radnika o konfliktima i nenasilnim načinima rešavanja konfliktnih situacija.

Projekat se sastoji iz četri faze:

  1. Pripremni sastanak u Tbilisiju, Gruziji- Tokom pripremnog sastanka lideri partnerskih orgnaizacija su se susreli i dogovorili o listi tema koje će pokriti tokom treninga u Jermeniji, metodama koje će koristiti, ako i strategiji širenja rezultata.
  2. Trening u Jerevanu, Jermeniji- Tokom sedmodnevnog treninga u Jerevanu učesnici su naučili metode koje nenasilne komunikacije i razrešenja konflikata.
  3. Lokalnih akcija- Po završetku treninga u Jerevanu, učesnici su održali lokalne akcije kako bi upoznali ostale mlade o nenasilnim tehnikama komunikacije i efektivnim načinima rešavanja konflikata.
  4. Evaluacioni sastanak u Beogradu- Tokom evaluacionog sastanka planirano je da se sumiraju rezultati rada i održi javna akcija u centru kako bi se podigla svest mladih u Beogradu o sveprisutnom nasilju i potrebi nenasilnog rešavanja konflikata.

Partenri na projektu su organizaicje iz Švedske, Estonije, Gruzije, Grčke, Litvanije, Makedonije, Poljske, Srbije, Rusije, turske i Ukrajne. Projekat je podržan od strane Evropske komisije iz programa Erasmus+.

ALBANIJA 2016 – MLADI U PREDUZETNIŠTVU

15310691_1258524417542883_693560193_n

Prvi deo projekta pod nazivom “Empowering Youth Entrepreneurship through Capacity-building Activities and Networking” održan je od 20. do 27.novembra u Draču, Albanija. Treninzi su osmišljeni da mladim ljudima prikažu na koji način mogu svoje preduzetničke ideje da izlože, predstave investitorima i razmene iskustva sa ostalim učesnicima, kako bi se na taj način povezali i pokrenuli slične ideje. U ovom projektu učestvovali su mladi iz osam različitih zemalja, a naše predstavnice su učestvovale preko organizacije “Inkluzivnog pokreta”.

“Nažalost, nema mnogo mladih ljudi koji bi se odlučili da pokrenu biznis u mojoj zemlji. Oni se plaše propasti, pošto vlade ne rade mnogo po tom pitanju da ih podrže u početničkim koracima.”, rekao je Dragoš, učesnik iz Rumunije.

Birati cilj nije lako, ali svako treba da pokuša. Svaka ideja može da bude dobra, ako se pokrene. Isto tako, svaka ideja može da propadne ako se i ne proba. Koliko puta se pitati šta ako ne uspete, a niste ni pokušali. Treba u životu truditi se, otrgnuti se, grabiti i ići ka svom putu. Zato i ovakvi projekti su osmišljeni da se održavaju i pomognu mladima da svoje ideje prikažu i na koji način treba razmišljati kada je preduzetništvo u pitanju.

„Ovih sedam dana, osim novih prijateljstva, donela su mi i načine na koje bih mogla da prezentujem ideju investitorima. Kako se zapravo komunicira sa ljudima koji bi uložili u moju ideju, a isto tako sam otkrila i neke nove ideje o kojima nisam razmišljala do sada.“ –obrazložila je Ivana iz Makedonije, jedna od učesnica projekta.

U okviru sedmodnevnih aktivnosti teme koje su se obrađivale bile su: prezentacija ideje, razgovor sa investitorima, problemi u okruženju, mladi u preduzetništvu u zemljama participanata, kao i mnogobrojne druge teme. Dve večeri za redom održane su intercultural night, gde su se zemlje članice prezentovale svoje zemlje. Treninge su održavali troje trenera iz udruženja „European Youth Association“. (EYECAN)

Dragoš, koji je ujedno i bio najmlađi participant na ovom projektu istakao je-“Na ovom projektu sam shvatio koliko su važne veze i umrežavanje. Pored toga, uz nove prijatelje naučio sam nešto i o njihovim kulturama, probao različite kuhinje, ali najviše me je podstakao da razmišljam o razvoju sopstvenog biznisa.”

Pored treninga, koji su održavani uz samu obalu Jadranskog mora, bile su i posete gradu, istorijskim znamenitostima, kao i večernjim klubovima gde su videli kako meštani žive u Albaniji. Obuhvaćena je i jedna poseta farmi, koja je počela sa radom kao mali biznis i koja ima veliki potencijal za napredovanje. Tamo smo videli da je vlasnica farme svoju ideju realizovala tako što je tokom studija imala mogućnost da stekne nova poznanstva, kao i iskustva u drugim zemljama i na taj način sebi pomogne da napreduje u svom poslu.

Drugi deo projekta planiran je za sledeću godinu od 20. do 27.februara u Prizrenu, na kome će biti nastavak ovog projekta, a osim obrađivanja tema o preduzetništvu, radiće se biznis model Kanvas. Za sledeći projekat možete više saznati na Fejsbuk stranici Inkluzivni pokret.

Jelena Maletić

Korak po korak

untitled

Inkluzivni pokret je pokrenuo novi projekat Korak po korak.

Projekat „Korak po korak“, ima za cilj da podstakne mlade da se aktivno uključe u rešavanje problema nedostatka kulturnih sadržaja i omogući kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz volonterizam i kulturni aktivizam. Tokom projekta kreiran je edukativni program koji se sastoji od poseta muzeja, spomenika kulture, obilaska delova grada, ulica i ustanova koje su uticale na kreiranje kulturnog ambijenta Beograda. Kroz razgovor sa kustosima, profesorima i radnicima kulture mladi će moći da ustanove koliko zapravo znaju o kulturnij baštini i dobiju mnoge informacije koje su za njih bile nepoznate, a koje su jako bitne za stvaranje kulturno osvešćenog čoveka. Mladi iz Beograda će naučiti kako kritički da razmišljaju o prostoru koji ih okružuje i razviju pozitivan odnos sa kulturnom baštinom. Edukativna tura Korak po korak realizovana je 16. marta 2016. godine i na njoj je učestvovalo 20 mladih iz Beograda. Ovo je druga edukativna tura koju održava Inkluzivni pokret i obuvatila je posetu Konaka kneginje Ljubice, Muzej Narodnog pozorišta, Prirodnjački muzej, Paviljon Cvjete Zuzorić i Galeriju ULUS. Projekat je podržan od strane ministarstva omladine i sporta kroz volonterske akcije Mladi su zakon.

 

 

Korak po korak- prva edukativna tura

Kroz moderan pristup muzejima, inovacijama i praćenje svetskih trendova u oblasti kulture predstavili smo mladim ljudima specifično kuturno nasleđe Beograda i Srbije.

U cilju što boljeg razumevanja kulture i istorije Srbije, projektom je obuhvatićen period od  19. veka, doba stvaranja moderne Srpske države, do savremene države, danas. Na taj način mladi su mogli ne samo da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije već i sa potpuno zapostavljenim istorijskim aspektima koji su upravo i doveli do stvaranje moderne Srbije.

Ovim projektom kreiran je program koji se sastoji od poseta esencijalnih tačaka  koje su uticale na kreiranje kulture kakvu danas poznajemo na teritoriji Srbije. Kroz razgovor sa kustosima, profesorima i radnicima kulture mladi su mogli daustanove koliko zapravo znaju o srpskoj kulturi i umetnosti i dobiju mnoge informacije koje su  za njih bile nepoznate. Mladi su mogli da nauče kako kritički da razmišljaju o prostoru koji ih okružuje, kroz koji svakodnevno prolaze, a na njega ne obraćaju pažnju  i razviju pozitivan odnos sa kulturnim nasleđem.

Edukativna tura Korak po korak obuhvata posetu dva  muzeja, (Konak kneginje Ljubice i Muzej Narodne banke Srbije), zatim Beogradsku tvrđavu (Pobednik), Trg republike ( spomenik knez Mihailu), Terazijsku česmu (hotel Moskva), trg Nikole Pašića, Skupštinu i Stari dvor.

Pored spomenika kulture posetili smo i dve sakralne građevine Sabornu crkvu i crkvu Svetog Marka.

Program ture: Konak kneginje Ljubice, prva Beogradska rezidencija tadašnjeg vladara Srbije Miloša Obrenovića, je polazna tačka naše ture. U Konaku uz predstavu  „Na Kafi  kod kneginje Ljubice“ čuli smo autentičnu priču prve vladarke obnovljene Srpske države. Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, učesnici su na upečatljiv način upoznali prvu vladarku obnovljene Srbije, čuli činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića i detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice. Nakon predstave uz priču kustosa upoznali smo se sa enterijerima Beogradskih domova 19. veka i kroz nameštaj i predmete umetnosti uvideli koje kulture utiču na Srbiju u tom periodu. Nakon obilaska Konaka kneginje Ljubice posetili smo Sabornu crkvu, prvu crkvu na kojoj su zvona zvonila nakon više vekovnog turskog vladanja gde se upoznajemo sa stilom kasnog baroka i klasicizma, odnosno njihovom simbiozom elemenata i njegovim uticajem na razvoj kulture u Srbiji u 19.veku. Ispred Saborne crkve kod grobova Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića nastavljamo sa pričom o 19.veku i prosvećivanjem koje su oni započeli. Zatim nastavljamo ulicom kralja Petra gde ulazimo u Narodnu banku i upoznajemo se sa svim novcem ikada korišćenim na teritoriji Beograda. Kroz priču kustosa muzeja o novcu u Beogradu videćemo koliko Beograd opravdava ime „Večitog grada“ i kako je trgovina oblikovala razvoj zemlje. Sledi izlazak u Knez Mihajlovu ulicu  kojom idemo do Kalemegdanske tvrđave, gde ćemo posetiti  jednog od simbola Beograda Pobednika.

Pauza za ručak.

Posle pauze za ručak nastavili smo turu na Trgu Republike i spomeniku kneza Mihaila gde nastavljamo priču o oslobađanju Srbije od Turskog uticaja u 19.veku. Odlazimo do Moskve gde se nastavlja sa pričom iz istorije, ovaj put Karađorđevićima i kraljem Petrom. Nastavljamo ka trgu Nikole Pašića gde će se uz priču naratora učesnici upoznati sa počecima parlamentarnog života u Srbiji, formiranjem prvih stranaka i funkcionisanjem parlamenta u tom periodu. Nastavljamo do  Skupštine i Starog dvora i upoznajemo se sa političkim prostorom Srbije danas. Turu nastavljamo ka Crkvi Svetog Marka gde zaokružujemo našu turu.

Kroz ovaj projekat napravljen je jedinstven spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je omogućio učesnicima da sagledaju svoje kulturno nasleđe,  različite uticaje koji su formirali bogastvo i šarolikost naše kulture i umetnosti, istoriju, arhitekturu i ono što oplemenjuje i čini svaku sredinu boljom – ljude koji u njima žive.

Ovim projektom, 20 mladih ljudi od 18 do 30 godina, steklo je znanje o istorijskom razvoju Beograda i kulturnom nasleđu grada, a tokom rada na projektu izrađen je i video materijal (film)  koji obuhvata realizaciju projekta, dinamiku rada na projektu, komentare učesnika, njihova zapažanja, izjave kustosa, profesora i organizatora. Video o realizaciji projekta možete videti na ovom linku. Projekat je realizovan od strane Ministarstva spoljnih poslova Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Strane:123456789